Vallgorguina

VIDEO ENGLISHVIDEO FRANÇAISVIDEO CASTELLANO

Vallgorguina és un municipi de poc més de 2.700 habitants situat al límit de la comarca del Vallès Oriental, a la vall de la depressió litoral catalana, entre la serra del Montnegre i la del Corredor. Aquesta característica geomorfològica, fa que Vallgorguina esdevingui la porta d’entrada al Parc Natural del Montnegre Corredor per la plana del Vallès, envoltat de boscos amb gran riquesa de fauna i vegetació. Això el converteix en un entorn privilegiat pels amants de la natura, del senderisme o de la bicicleta de muntanya.

A part de la localització i entorn, un altre dels atractius turístics és el patrimoni megalític, amb assentaments com el Dolmen de Pedra Gentil, les restes del Rocà i el Dolmen del Trull.

Els assentaments, la forma de viure dels seus pobladors i l’evolució humana a Vallgorguina sempre ha mantingut una estreta relació amb el seu entorn, i en especial amb el bosc, que ha marcat durant molts anys la pauta de la vida de la seva gent. Aquesta relació amb l’entorn, la supervivència, l’explotació dels recursos del bosc, el conreu de la terra, va donar lloc a una forma de viure que ens deixa un important llegat històric i cultural. Aquest es vol preservar amb iniciatives com la fira del bosc i la terra – que es fa cada any per novembre – o el Museu del bosc i la pagesia, que recull un ric i interessant patrimoni de la forma de vida dels nostres avantpassats.

En aquesta línia, l’any 1981 es va crear l’Associació Cultural de Vallgorguina amb l’objectiu d’aprofundir en la recerca història del poble, la recuperació del patrimoni i de les seves tradicions. Al llarg d’aquests anys, entre altres coses, han creat un arxiu fotogràfic del poble, han catalogat les diferents masies del terme municipal i han restaurat el dolmen de la Pedra Gentil, entre altres accions.

, vallgorguina